Jokaisen muotokuvaajan perustarvikkeisiin kuuluu heijastin. Heijastimia on eri kokoisia ja muotoisia, mutta tyypillisiä ovat kokoon taitettavat pyöreät heijastimet. Kuten jo tarvikkeen nimi kertoo, heijastimella pyritään heijastamaan valoa kohteeseen. Kokoontaitettavat 5 in 1 -heijastimet ovat edullisia, ja ne sisältävät nimensä mukaan viisi eri käyttötarkoitusta. Itse heijastin ilman päälle laitettavaa heijastinpintaa on itseasiassa rengas jossa on vaalea läpikuultava kangas, jota sellaisenaan voidaan käyttää valon hajottajana. Renkaan päälle voidaan kiinnittää sitten huppu, jossa on neljä eri väristä pintaa. Yleisimmin käytetään kirkasta foliopintaa.

Kuva 5 in 1 heijastimesta

Heijastimelle on lukuisia erilaisia käyttötapoja ja kohteita joista esittelemme tässä pari. Esimerkiksi jos halutaan kuvata sisällä ikkunan vieressä seisovaa henkilöä, saattaa kasvojen toinen puoli jäädä aivan tummaksi.

Kuva sivuvalaistusta naamasta ikkunan vieressä

Kuvassa kasvojen vasen puoli jää kovin tummaksi. Kun otamme heijastimen käyttöön, saamme myös kasvojen vasemmalle puolelle mukavasti lisää valoa!

Sama kuva heijastimen kanssa

Heijastimen sisällä olevaa hajotinta voi käyttää kirkkaan valon hajottamiseen. Tässä kuvassa kohteen kasvot valaistaan kirkkaalla valolla, joka korostaa kasvojen uurteita ja luo teräviä varjoja.

Kuva terävästä valosta naamalla

Kun latiamme valon eteen hajottimen, kuvan valaistus pehmenee todella mukavasti.

Kuva hajotetust terävästä valosta naamalla

Heijastimessa on yleensä jonkinlainen raksi, josta sen saa roikkumaan telineeseen. Heijastimen kanssa kuvien ottaminen on kuitenkin hieman säätöä, kun täytyy kokeilla heijastimen eri asentoja. Siksipä kannattaa ehkä varata mukaan avustaja heijastimen käyttäjäksi jotta itse voi keskittyä valokuvaamiseen.